Vi kan med glede og stolthet presentere olivenoljen Vittorio Cassinis Olio extravergine di oliva taggiasca «Classico». Oljen blir produsert av oliventypen Taggiasca av Vittorio Cassini ca 500 meter over vannet i Liguria-området. Dette er en type oliven som blir dyrket i provinsen Imperia i Liguria hvor jordsmonn og mikroklima er spesielt egnet. Olivenoljen eksporteres i dag først og fremst til London, men også Dubai, New York, Milano og Frankrike. Olivenoljen brukes av flere verdenskjente kokker, som f.eks. Jamie Oliver, som også skriver mye om denne i boken sin.

Taggiasca-oliven er forholdsvis små, ovale med grønn til fiolett farge, ganske kjøttfulle og de gir en olje som blir karakterisert som lett, med lite bittersmak, gulfarget -hint av sitrus, mandel, kanskje artisjokker og andre milde smaker blir ofte fremhevet.

Vittorio Cassini dyrker sine oliven i de liguriske åssidene i kommunene Perinaldo, Baiardo og Apricale. Dette er drøyt 500 meter over havet, og i denne høyden er trærne mindre utsatt for skadedyr -dermed slipper man kjemisk behandling. Høstingen av oliven gjøres her for hånd, og det er kort vei -også i tid- til produsentens egen frantoio, hvor oljen utvinnes.

Metoden for utvinning kalles «ciclo continuo» og sikrer oljen mot nedbrytning og oksydasjon. Cassinis produksjon er heller ikke spesielt stor, så han har kontroll på hele prosessen og kan sikre topp kvalitet hele veien.

Cassini_06I avsnittene nedenfor har vi satt sammen litt mer info om bruken av olivenolje, spesielt ekstra jomfruolje, hvorfor det er sunt og litt mer om den spesielle Taggiasca.

Det er flere gode grunner til å bruke mer olivenolje i matlagingen. En god olivenolje vil gi et løft til mange matretter, både i hverdagsmaten vår og når vi lager mat til fest. Bruken av ulike typer olivenolje i selve matretten og som supplement til salater, pasta og så videre blir fremhevet av ledende kokker både her hjemme og ellers i verden. Ok, noen kritiserer dem for å bruke for mye olivenolje og at de selv tjener penger på salg. -Kan så være, men når det kommer til stykket er det ingen tvil om at den rette olivenolje riktig brukt er en viktig ingrediens i mange gode matretter.

Dessuten er olivenolje sunt for oss, særlig i den grad den erstatter annet fett. Dette har med sammensetningen å gjøre; spesielt betydningen av umettet fett, antioksydanter og vitaminer.

Olivenolje og helse. Det er grundig dokumentert at den såkalte middelhavsdietten innebærer et spesielt sunt kosthold. I dette kostholdet er olivenolje en viktig faktor. I våre hjemlige offisielle anbefalinger om ernæring blir det fremhevet at olivenolje er en viktig kilde for å erstatte inntak av mettede fettsyrer med umettede. Dette bidrar til å redusere skadelig kolesterol og til å redusere hjerte- karsykdom, kanskje også diabetes. Et viktig poeng er at man neppe bare kan legge olivenolje på toppen av et usunt kosthold, man bør erstatte mest mulig av de usunne mettede og trans-umettede fettsyrer med cis-umettede, altså de som det finnes mye av i olivenolje.

Det er Spania, Italia og Hellas som er nasjonene med størst produksjon av olivenolje. Innen Italia er det stor variasjon mellom regionene i typer av olivenolje, produksjonsmetoder, kvalitet og karakteristika ved smaken. Produksjonen i Liguria utgjør kun en liten del av totalen, men det er denne regionen som står for nesten all dyrking av den spesielle Taggiasca.